Az éneklő szerzetes esete
2023. május 06. írta: eneklofordíto

Az éneklő szerzetes esete

Tanulságos tolmácstörténetek 17.

buddhist-monk-in-a-golden-robe-worshipping-2022-03-04-02-19-57-utc_s.jpg

Egy klasszikus konferenciának indult: kiemelt helyszín, nagyszerű előadók, érdekes (filozófiai) téma.

A kollégával ültünk a kabinban és szépen tolmácsoltuk az elhangzottakat. Délután (egy akkor még) a szokásostól rész követezett, ugyanis volt néhány előadó, aki nem tudott Magyarországra utazni – ők videóüzenetet küldtek, azt kellett tolmácsolnunk. Ezzel alapvetően nem volt semmi gondunk, hiszen a hang jó minőségű volt, rendben megérkezett a fülesünkbe.

Éppen én voltam soron, amikor egy kínai buddhista szerzetes videója következett. Elmondta, hogy imádkozni fog a jelenlévőkért, majd bele is fogott. És tette ezt – énekelve

Őszintén szólva nagyon meglepődtem, mert erre azért nem voltam felkészülve. Nem elég, hogy jellegzetes kínai akcentussal beszélt angolul, de még énekelt is. Az egész helyzet irtó humoros volt, de persze a tolmács nem nevethet, neki a lehető legjobban azonosulnia kell az előadóval.

Ezt próbáltam tenni én is. A lehető legjobban átlényegülni az előadóvá és átadni az üzenetét, jelen esetben az (igencsak hosszú) ima szövegét. Persze nem énekelve, hanem komoly hangon, emelkedett stílusban.

Természetesen a kollégámnak sem volt egyszerű a helyzete – ő az első sokk után szó szerint kiszaladt a kabinból és kétrét görnyedve, oldalát fogva (ezt nem mondhatom másképp) röhögött tőlem pár méterre. Persze úgy, hogy a közönség semmiképpen ne láthassa, de lehetőség szerint én sem.

Az ima befejeződött, jött a következő előadó, mi pedig visszazökkentünk a normális kerékvágásba.

Az esetet azóta is emlegetjük. Nagyon jól példázza, hogy mindig érheti az embert meglepetés, mindig lehet hová fokozni az izgalmakat, és még a legártatlanabb konferencia is tartogathat extrém előadókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://eneklofordito.blog.hu/api/trackback/id/tr7318117870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása